Ofte står man i situationer, hvor man får brug for billeder til sin hjemmeside, en invitation, præsentation eller lignende. Eller måske mangler du billeder til brug i din virksomhed.

Billeder på nettet kan typisk ikke bare downloades, da de er beskyttet af ophavsretsloven – og det kan være ekstremt dyrt, at ende med et krav på vederlag og godtgørelse. Her kan du til gengæld få tip om, hvor du downloader gratis billeder til både kommerciel og privat brug, uden at ende med et sagsanlæg.

Uanset om du er på udkig efter stemningsbilleder eller præsentationsmateriale til din virksomheds hjemmeside, eller om du skal lave en powerpoint til dine kursister, så er der flere steder, du kan hente billederne gratis.

Pexels.com – Høj kvalitet og stort indhold

Pexels - Download billeder

En af de største databaser med gratis billeder. Her finder du det hele. Mad, business, rejser, arkitektur, hunde, flodheste, tændstikker – you name it. Alt findes på pexels.com, og det kan downloades ganske gratis.

Pexels har også en skare af danske bidragydere, hvilket betyder at Danmark også er rimeligt repræsenteret i deres billedarkiv.

Besøg Pexels her

Pixabay.com ligger inde med 1.6 mio forskellige, gratis billeder

Pixabay kommercielle og private fotos til gratis brug

1.600.000 billeder, som du gratis kan downloade. I princippet kan man downloade samtlige billeder, og starte sin egen billeddatabase.

Pixabay er desuden oversat til dansk, hvilket gør den rigtig anvendelig, hvis man har svært ved at finde ordene til sin billedsøgning på engelsk.

Der ligger selvsagt rigtig meget forskelligt på siden, og det er let tilgængelig. Du behøver ikke engang have en bruger for at hente billederne (kun hvis du skal downloade i fuld størrelse).

Besøg Pixabay her

Unsplash – op mod 10 mia visninger af gratis billeder om måneden

Unsplash gratis billeder

Unsplash er i følge eget udsagn ved at runde 1 million billeder i deres arkiv, og har cirka 10 milliarder visninger om måneden. Det må siges at være en hel del.

Billederne på Unsplash skiller sig lidt ud sammenlignet med ovenstående billedarkiver. Stilen er umiddelbart mere kreativ og visuelt æstetisk. Det giver god mulighed for at få gratis stemningsfulde billeder, der kan bruges i kommerciel sammenhæng.

Besøg Unsplash her

Vær opmærksom på reglerne for brug af gratis billeder

Alle ovenstående hjemmesider tilbyder gratis billeder til kommerciel brug. Der er dog enkelte undtagelser, du skal være opmærksom på.

F.eks. må du ikke videresælge billeder fra hjemmesiderne, og ej heller få dem fremstillet fysisk med henblik på at sælge fysiske kopier. I så fald skal billederne være væsentligt forandret i deres udtryk, og være brugt som delelement i et færdigt værk.

Du må bruge dem i virksomhedens markedsføringsmateriale, på hjemmesider, powerpoints osv. – Men ikke direkte lukrere på at sælge dem.

Vi håber du kunne bruge ovenstående og ultimativt sparer lidt penge på billedmaterialet i fremtiden.